Cred că toți am auzit expresia: „Ești ceea ce mănânci”. Și este adevărată, chiar dacă unele alimente au efect pozitiv sau negativ imediat, pe când efectul ingerării altora îl vom remarca după ce va trece o perioadă de timp. Efectele imediate dar și cele pe termen lung, merită să fie luate în considerare. Sunt multe materiale care abordează subiectul alimentației și efectele acesteia asupra trupului uman, dar acest articol dezbate aspectele mentale și spirituale ale acestui concept.
Să începem cu o scurtă parabolă. Sunt doi copii, frați, născuți din aceeași părinți tratați la fel. Ambii nu aud altceva de la părinți decât că sunt proști, nu sunt buni de nimic, nu vor ajunge nimic în viață. Unul dintre copii acceptă ca fiind adevărat ceea ce spun părinții la adresa lui. Ca urmare, tot restul vieții, se simte incapabil de ceva bun și crede că este prost și nu are nici o valoare. Celălalt copil, refuză să accepte cuvintele negative spuse la adresa lui. El își dă seama că nu este prost deloc, că poate realiza ce-și propune, că are multe calități și datorită acestei abordări, ajunge să ducă o viață bună și să realizeze multe de-a lungul vieții. Care este diferența dintre cei doi? Unul a „înghițit” tot ce i s-a spus, iar celălalt a „respins” tot ce era spus în detrimentul lui. Acesta este un simplu exemplu despre felul în care putem fi afectați de ceea ce „înghițim” sau nu.
În ultimii ani, suntem asaltați din toate sursele și direcțiile cu informații despre cum „să ne hrănim sănătos” pentru a ne păstra sănătatea, în ce fel ar trebui să facem mișcare, ca să fim în formă sau ce pilule să luăm, ce fel de băuturi să bem, ce fructe „miraculoase” să mâncăm ca să trăim mai mult. Dar oare cât de multă atenție se acordă sănătății spirituale și a stării omului nostru interior (duhului nostru)?
Ne naștem cu anumite înclinații sau tendințe naturale de comportament, care sunt comune tuturor oamenilor, cum ar fi nevoile noastre fizice și emoționale. Fiecare persoană începe de la zero – dar de acolo, fiecare se dezvoltă într-un anumit fel, unic, ca urmare a ceea ce asimilează (sau respinge) și în ce proporții, din mediul care-l înconjoară. Toți procesăm și construim pe baza a ceea ce „ingerăm” din mediul în care trăim.
Uneori suntem chiar „atrași” sau „fugim” de unele influențe majore. Sunt foarte mulți factori de influență. De la începutul vieții, este un lung șir de persoane care-și pun amprenta pe ce vom deveni: familia (părinții, frații), rudele, prietenii, vecinii, cunoștințele, cei din biserică, cei de la școală, cei pe care îi întâlnim des la magazin sau la alte activități, cum ar fi practicarea unui sport, învățarea unui instrument, la locul de muncă, cei cu care avem relații de prietenie, căsătorie, proprii copii etc. Chiar dacă pare o listă lungă, această înșiruire cuprinde doar o parte dintre factorii care influențează caracterul și personalitatea fiecăruia dintre noi. Televiziunea, radioul, cărțile, prietenii, media socială, jocurile, internetul și multe altele, sunt factori majori de influență în evoluția fiecăruia dintre noi și de noi depinde ce permitem și ce nu.
Știm că nu putem schimba ce fac alții cu viața lor și nici nu putem lua decizii în locul lor. Uneori nu putem schimba nici influența negativă a alegerilor și acțiunilor altora asupra circumstanțelor noastre. Dar, ce putem face este să păzim felul în care ne afectează pe noi înșine. În limba engleză este o zicală care spune: „păzește-ți porțile”. Ochii, gura, urechile, nasul, toate sunt porți fizice și în același timp, cred că avem porți mentale și spirituale, prin care pot intra influențele din mediul în care ne aflăm. Toate influențele din jurul nostru ne pot afecta circumstanțele dar ceea ce contează cel mai mult este ce și cum primim și asimilăm în omul nostru interior.
De multe ori nu realizăm că ceea ce am „ingerat”, este ceea ce „ne propulsează”. Uneori suntem alimentați de experiențe anterioare prin care am fost răniți, respinși, întristați etc. Soluția pozitivă la influențele negative este filtrarea a tot ceea ce vine spre noi, prin Cuvântul Lui Dumnezeu. Doar așa putem schimba în ceva bun, ceea ce era menit să ne facă rău. Tot ceea ce acceptăm și „ingerăm”, fie bun, fie rău, va fi ceea ce ne va „alimenta” și va determina ce vom face și ce vom deveni.
De-a lungul vieții, pătrunde în noi cam tot ce întâlnim și ca urmare suntem când zidiți, când dărâmați, când indiferenți. Fiecare dintre noi suntem rezultatul direct a tot ce am ingerat. Ce mult contează să Îl cunoaștem pe Dumnezeu și să fim înrădăcinați în Cuvântul Lui ca să putem filtra tot ceea ce întâlnim și asimilăm (și chiar să ne re-filtrăm trecutul)!
Să ne luăm puțin timp să ne gândim ce ne conduce și ne alimentează cu adevărat.
Așa cum trupul fizic are nevoie să fie hrănit zilnic, tot așa are nevoie și „omul interior al inimii”. Mobilitatea și sănătatea trupului fizic sunt determinate de cât de sănătos ne-am hrănit și cât de mult sport am făcut. Tot așa este și în cazul omului interior.
Să ne uităm puțin la mediul care ne înconjoară și să vedem ce ne poate influența și cu ce ne „hrănim” omul interior:
Muzica și cântecele sunt unele dintre cele mai subtile influențe pentru omul nostru interior. Marea majoritate nu acordă nici o atenție tipului de muzică pe care o ascultă, fiind suficient să le placă ritmul sau să fie melodii „în vogă”. Chiar dacă nu acordă atenție cuvintelor cântecelor ascultate, acestea vor intra pe poarta urechilor ascultătorului și vor produce efectele pozitive sau negative, după caz. Sunt atât de multe cântece mondene, care sunt „lumești” și foarte departe de ceea ce este curat și sfânt, de fapt sunt chiar opusul. Majoritatea tratează subiecte legate de sex de toate felurile, violență, beții, droguri... Dacă muzica pe care o ascultăm nu ne aduce mai aproape de Dumnezeu, atunci avem toate șansele să ne ducă departe de El.
Pentru noi creștinii este foarte important ce ascultăm. Ce intră în noi pe poarta urechilor, va afecta mare parte din ceea ce suntem, fie că suntem conștienți de acest lucru, fie că nu. Dacă ascultăm muzică seculară, laică, atunci aceasta face parte din hrana cu care ne hrănim omul interior. Chiar dacă unele cântece lumești nu sunt neapărat păcătoase, efectul lor asupra omului interior va fi similar cu cel al cartonului, care nu hrănesc trupul fizic, adică nu avem din ce să ne luăm „substanțele nutritive” de care duhul și mintea noastră au nevoie. Așa cum spune următorul verset din cartea Proverbele:
Un alt verset din Noul Testament spune:
Muzica și cântecele (pe care le cântăm sau le ascultăm), ceea ce ne educă (cărțile, muzica, filmele), știrile și orice formă de distracție, toate fac parte din „tovărășiile” pe care le preferăm.
Dacă alegem să ascultăm muzică și cântece creștine, în locul a ceea ce ne oferă lumea, vom fi zidiți în loc să fim dărâmați și vom ajunge mai aproape de Dumnezeu. Muzica creștină este cu adevărat o sursă de putere și tărie pentru sufletele noastre. Muzica creștină de laudă și închinare nu doar îl glorifică pe Dumnezeu, dar îl și întărește pe cel care se închină. Așa încep să curgă cu adevărat râurile de apă vie, din omul interior al inimii.
Dacă ne luăm timp să ne gândim la ceste lucruri, ne dăm seama că suntem mult mai frustrați și păcătuim mai ușor atunci când suntem „deshidratați spiritual”. În schimb, atunci când suntem „bine hidratați cu apa vie”, suntem mai puternici, mai calmi, mai buni, mai îngăduitori și rezistăm mai bine ispitelor și atacurilor spirituale. Avem nevoie să fim hidratați spiritual zilnic, nu doar duminica când mergem la biserică!
Omul nostru interior se hrănește cu adevărat cu ceea ce auzim. Dacă ne luptăm cu depresia sau suntem deja deprimați și ascultăm muzică deprimantă, este clar ce va urma. Avem nevoie de soluția pe care o are Dumnezeu pentru depresie. Și care este aceasta? Să-i dăm Lui ceea ce ne deprimă și să alegem să credem că El are soluția pentru problema noastră. Trebuie să-L lăsăm pe Domnul și ceea ce spune Cuvântul Lui să ne conducă. Trebuie să-L lăudăm și să ne rugăm când trecem prin încercări, dacă vrem să avem o viață victorioasă.
Nu numai credința vine în urma auzirii, ci tot așa vine și îndoiala. Dacă suntem înțelepți în selectarea a ceea ce ascultăm și asimilăm, putem deveni mult mai puternici. Dacă permitem negativității și îndoielii să intre pe poarta ochilor (prin ce citim), urechilor (prin ce ascultăm) sau a minții (prin ce gândim), cu siguranță vom avea de suferit.
Să vedem ce spun următoarele versete că merită să ne gândim, adică cu ce să ne umplem mintea.
Traducerea în varianta actualizată:
Și traducerea D. Cornilescu, corectat:
Duhul Sfânt, prin intermediul lui Pavel, ne dă rețeta unui om interior sănătos. Apoi adaugă: „Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.” Nu există pace adevărată dacă suntem în afara voii Lui Dumnezeu. Oamenii pot găsi o pace temporară în anumite circumstanțe ale vieții, dar aceasta nu poate sub nici o formă să se compare cu pacea Lui Dumnezeu care vine din El și din trăirea în ascultare de El. Calea Domnului, nu este calea largă a lumii, ci calea îngustă pe care este destul dificil de mers. Dar cât de minunat este pentru noi creștinii să fim conduși de Domnul pe drumul bun și El să fie scutul și tăria noastră! Nimic nu se poate compara cu ghidarea Lui în orice situație prin care trecem și nici cu binecuvântările care decurg din ascultarea de El.
Pe lângă muzică și cântece, toată media seculară (televiziunea, filmele, jocurile și multele forme media de socializare online), pot fi capcane ascunse. Dacă ne hrănim omul interior cu mesajele subliminale ale oricărei forme media menționate anterior, care va fi rezultatul? Cu ce permitem să fim programați? Cum ar putea ceva ce promovează sexul în afara căsătoriei, minciuna, trădarea, înșelăciunea, falsitatea, homosexualitatea, bețiile, limbajul și comportamentul vulgar sau tendențios și chiar fumatul sau dependența de droguri să fie de folos cuiva? Cei care, fără să se gândească, „asimilează” tot ce este imoral, în omul lor interior, nu pot rămâne neafectați.
Jocurile video, în care omuciderile se repetă la infinit, cu tactici tot mai performante, nu promovează dragoste, pace, bucurie și nici stăpânirea de sine pe care o prezintă Scriptura. Multe forme de jocuri (precum și alte forme media), îi conduc în mod subtil pe copiii, tinerii și chiar adulții care le joacă în lumea vrăjitoriei și chiar a promiscuității. Ar trebui să ne întrebăm înainte de a lua o decizie sau de a face o alegere: Cum va afecta acest lucru omul meu interior? Este acest lucru ceva de care Domnul se va bucura împreună cu mine? Ca și creștin sunt templul Duhului Sfânt și Domnul este în mine în tot ce fac. Această alegere mă va ajuta să fiu mai aproape de Domnul sau mă va îndepărta de El?
Multe dintre formele media sunt de fapt minciuni. Fără a avea discernământul Duhului Sfânt și fără a căuta să trăim în adevărul Bibliei, putem cădea ușor pradă multitudinii de trucuri subtile și minciuni ale dușmanului. De cele mai multe ori, diavolul nu-și arată adevărata față. Cine l-ar mai crede? De obicei vine pe căi ascunse, care par bune și corecte. „Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.” (2 Corinteni 11:14)
De la început prefăcătoria a fost „punctul lui forte”.
Câte din influențele din viața noastră nu au apărut în mod fățarnic, fără să arate adevărul despre ce erau de fapt? Trebuie să ne păzim! Ademenirea cu ceva ce pare plăcut și de dorit, dar care ascunde o capcană periculoasă, este cel mai vechi truc din lume.
Trebuie să ne alegem prietenii cu înțelepciune. De cele mai multe ori nu putem face nimic în legătură cu cine ne sunt colegi la școală sau la servici, dar îi putem alege pe cei care să ne fie prieteni, cu care să ne petrecem timpul și de la care să primim sfaturi. Dacă vrem să fim înțelepți, plăcuți Lui Dumnezeu și fericiți atunci este important să ne înconjurăm cu oameni înțelepți, sfinți, optimiști și fericiți. Dacă luăm decizii pe placul Lui Dumnezeu, suntem întăriți și ceea ce vom asimila, va fi spre binele omului nostru interior, a minții și duhului nostru.
Alegându-L pe Isus Cristos și a fi născuți din nou, este doar începutul unei vieți noi cu Isus! Suntem născuți din nou în duhurile noastre, dar mințile și implicit viețile, noi trebuie să ni le reprogramăm și să îl lăsăm pe Isus să domnească cu adevărat.
Ar trebui să ne facem timp să studiem serios Biblia pentru a putea filtra tot ceea ce ne apare în cale în fiecare zi, precum și să ne putem re-filtra trecutul. De asemenea este bine să căutăm zilnic, în mod deliberat să petrecem timp cu Domnul, nu doar să-i spunem ce probleme avem în timp ce ne rugăm ci și să ascultăm în tăcere ce are El să ne spună. Astfel ne vom hrăni corect și ne vom întări în omul nostru interior.
Trebuie să alegem cu atenție ce ascultăm, ce vizionăm, ce citim și să eliminăm pe cât posibil orice influențe păgâne și nesănătoase și să le înlocuim cu alegeri curate, benefice care-L slăvesc pe Dumnezeu. Făcând astfel ne vom hrăni în cel mai bun mod posibil omul interior și ca urmare, vom putea avea vieți mult mai fericite și victorioase.
Dacă dorim să fim tot ceea ce vrea Dumnezeu să fim și să vedem împlinite planurile Lui în viețile noastre, trebuie să ne păzim de tot ce întâlnim rău și să luăm decizii înțelepte în ce privește ceea ce asimilăm! De cât de bine vom face acest lucru depinde ceea ce suntem acum și ce vom fi în viitor!
Versete biblice pentru studiu și analiză:
Să începem cu o scurtă parabolă. Sunt doi copii, frați, născuți din aceeași părinți tratați la fel. Ambii nu aud altceva de la părinți decât că sunt proști, nu sunt buni de nimic, nu vor ajunge nimic în viață. Unul dintre copii acceptă ca fiind adevărat ceea ce spun părinții la adresa lui. Ca urmare, tot restul vieții, se simte incapabil de ceva bun și crede că este prost și nu are nici o valoare. Celălalt copil, refuză să accepte cuvintele negative spuse la adresa lui. El își dă seama că nu este prost deloc, că poate realiza ce-și propune, că are multe calități și datorită acestei abordări, ajunge să ducă o viață bună și să realizeze multe de-a lungul vieții. Care este diferența dintre cei doi? Unul a „înghițit” tot ce i s-a spus, iar celălalt a „respins” tot ce era spus în detrimentul lui. Acesta este un simplu exemplu despre felul în care putem fi afectați de ceea ce „înghițim” sau nu.
În ultimii ani, suntem asaltați din toate sursele și direcțiile cu informații despre cum „să ne hrănim sănătos” pentru a ne păstra sănătatea, în ce fel ar trebui să facem mișcare, ca să fim în formă sau ce pilule să luăm, ce fel de băuturi să bem, ce fructe „miraculoase” să mâncăm ca să trăim mai mult. Dar oare cât de multă atenție se acordă sănătății spirituale și a stării omului nostru interior (duhului nostru)?
Ne naștem cu anumite înclinații sau tendințe naturale de comportament, care sunt comune tuturor oamenilor, cum ar fi nevoile noastre fizice și emoționale. Fiecare persoană începe de la zero – dar de acolo, fiecare se dezvoltă într-un anumit fel, unic, ca urmare a ceea ce asimilează (sau respinge) și în ce proporții, din mediul care-l înconjoară. Toți procesăm și construim pe baza a ceea ce „ingerăm” din mediul în care trăim.
Uneori suntem chiar „atrași” sau „fugim” de unele influențe majore. Sunt foarte mulți factori de influență. De la începutul vieții, este un lung șir de persoane care-și pun amprenta pe ce vom deveni: familia (părinții, frații), rudele, prietenii, vecinii, cunoștințele, cei din biserică, cei de la școală, cei pe care îi întâlnim des la magazin sau la alte activități, cum ar fi practicarea unui sport, învățarea unui instrument, la locul de muncă, cei cu care avem relații de prietenie, căsătorie, proprii copii etc. Chiar dacă pare o listă lungă, această înșiruire cuprinde doar o parte dintre factorii care influențează caracterul și personalitatea fiecăruia dintre noi. Televiziunea, radioul, cărțile, prietenii, media socială, jocurile, internetul și multe altele, sunt factori majori de influență în evoluția fiecăruia dintre noi și de noi depinde ce permitem și ce nu.
Știm că nu putem schimba ce fac alții cu viața lor și nici nu putem lua decizii în locul lor. Uneori nu putem schimba nici influența negativă a alegerilor și acțiunilor altora asupra circumstanțelor noastre. Dar, ce putem face este să păzim felul în care ne afectează pe noi înșine. În limba engleză este o zicală care spune: „păzește-ți porțile”. Ochii, gura, urechile, nasul, toate sunt porți fizice și în același timp, cred că avem porți mentale și spirituale, prin care pot intra influențele din mediul în care ne aflăm. Toate influențele din jurul nostru ne pot afecta circumstanțele dar ceea ce contează cel mai mult este ce și cum primim și asimilăm în omul nostru interior.
De multe ori nu realizăm că ceea ce am „ingerat”, este ceea ce „ne propulsează”. Uneori suntem alimentați de experiențe anterioare prin care am fost răniți, respinși, întristați etc. Soluția pozitivă la influențele negative este filtrarea a tot ceea ce vine spre noi, prin Cuvântul Lui Dumnezeu. Doar așa putem schimba în ceva bun, ceea ce era menit să ne facă rău. Tot ceea ce acceptăm și „ingerăm”, fie bun, fie rău, va fi ceea ce ne va „alimenta” și va determina ce vom face și ce vom deveni.
De-a lungul vieții, pătrunde în noi cam tot ce întâlnim și ca urmare suntem când zidiți, când dărâmați, când indiferenți. Fiecare dintre noi suntem rezultatul direct a tot ce am ingerat. Ce mult contează să Îl cunoaștem pe Dumnezeu și să fim înrădăcinați în Cuvântul Lui ca să putem filtra tot ceea ce întâlnim și asimilăm (și chiar să ne re-filtrăm trecutul)!
Să ne luăm puțin timp să ne gândim ce ne conduce și ne alimentează cu adevărat.
Așa cum trupul fizic are nevoie să fie hrănit zilnic, tot așa are nevoie și „omul interior al inimii”. Mobilitatea și sănătatea trupului fizic sunt determinate de cât de sănătos ne-am hrănit și cât de mult sport am făcut. Tot așa este și în cazul omului interior.
Să ne uităm puțin la mediul care ne înconjoară și să vedem ce ne poate influența și cu ce ne „hrănim” omul interior:
Muzica și cântecele sunt unele dintre cele mai subtile influențe pentru omul nostru interior. Marea majoritate nu acordă nici o atenție tipului de muzică pe care o ascultă, fiind suficient să le placă ritmul sau să fie melodii „în vogă”. Chiar dacă nu acordă atenție cuvintelor cântecelor ascultate, acestea vor intra pe poarta urechilor ascultătorului și vor produce efectele pozitive sau negative, după caz. Sunt atât de multe cântece mondene, care sunt „lumești” și foarte departe de ceea ce este curat și sfânt, de fapt sunt chiar opusul. Majoritatea tratează subiecte legate de sex de toate felurile, violență, beții, droguri... Dacă muzica pe care o ascultăm nu ne aduce mai aproape de Dumnezeu, atunci avem toate șansele să ne ducă departe de El.
Pentru noi creștinii este foarte important ce ascultăm. Ce intră în noi pe poarta urechilor, va afecta mare parte din ceea ce suntem, fie că suntem conștienți de acest lucru, fie că nu. Dacă ascultăm muzică seculară, laică, atunci aceasta face parte din hrana cu care ne hrănim omul interior. Chiar dacă unele cântece lumești nu sunt neapărat păcătoase, efectul lor asupra omului interior va fi similar cu cel al cartonului, care nu hrănesc trupul fizic, adică nu avem din ce să ne luăm „substanțele nutritive” de care duhul și mintea noastră au nevoie. Așa cum spune următorul verset din cartea Proverbele:
- Proverbele 13:20 Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.
Un alt verset din Noul Testament spune:
- 1 Corinteni 15:33 Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”.
Muzica și cântecele (pe care le cântăm sau le ascultăm), ceea ce ne educă (cărțile, muzica, filmele), știrile și orice formă de distracție, toate fac parte din „tovărășiile” pe care le preferăm.
Dacă alegem să ascultăm muzică și cântece creștine, în locul a ceea ce ne oferă lumea, vom fi zidiți în loc să fim dărâmați și vom ajunge mai aproape de Dumnezeu. Muzica creștină este cu adevărat o sursă de putere și tărie pentru sufletele noastre. Muzica creștină de laudă și închinare nu doar îl glorifică pe Dumnezeu, dar îl și întărește pe cel care se închină. Așa încep să curgă cu adevărat râurile de apă vie, din omul interior al inimii.
Dacă ne luăm timp să ne gândim la ceste lucruri, ne dăm seama că suntem mult mai frustrați și păcătuim mai ușor atunci când suntem „deshidratați spiritual”. În schimb, atunci când suntem „bine hidratați cu apa vie”, suntem mai puternici, mai calmi, mai buni, mai îngăduitori și rezistăm mai bine ispitelor și atacurilor spirituale. Avem nevoie să fim hidratați spiritual zilnic, nu doar duminica când mergem la biserică!
Omul nostru interior se hrănește cu adevărat cu ceea ce auzim. Dacă ne luptăm cu depresia sau suntem deja deprimați și ascultăm muzică deprimantă, este clar ce va urma. Avem nevoie de soluția pe care o are Dumnezeu pentru depresie. Și care este aceasta? Să-i dăm Lui ceea ce ne deprimă și să alegem să credem că El are soluția pentru problema noastră. Trebuie să-L lăsăm pe Domnul și ceea ce spune Cuvântul Lui să ne conducă. Trebuie să-L lăudăm și să ne rugăm când trecem prin încercări, dacă vrem să avem o viață victorioasă.
Nu numai credința vine în urma auzirii, ci tot așa vine și îndoiala. Dacă suntem înțelepți în selectarea a ceea ce ascultăm și asimilăm, putem deveni mult mai puternici. Dacă permitem negativității și îndoielii să intre pe poarta ochilor (prin ce citim), urechilor (prin ce ascultăm) sau a minții (prin ce gândim), cu siguranță vom avea de suferit.
Să vedem ce spun următoarele versete că merită să ne gândim, adică cu ce să ne umplem mintea.
Traducerea în varianta actualizată:
- Filipeni 4:8-9 (BVA) În concluzie, fraţilor, gândirea voastră să fie concentrată pe toate acele lucruri care sunt adevărate, onorabile, corecte, curate, agreabile, demne de admiraţie, reprezentând vreo virtute şi care merită o apreciere pozitivă. Faceţi tot ce aţi învăţat, ce aţi primit, ce aţi auzit şi ce aţi văzut la mine. Şi Dumnezeul (care este sursa) păcii va fi cu voi .
Și traducerea D. Cornilescu, corectat:
- Filipeni 4:8-9 (VDCC) Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.
Duhul Sfânt, prin intermediul lui Pavel, ne dă rețeta unui om interior sănătos. Apoi adaugă: „Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.” Nu există pace adevărată dacă suntem în afara voii Lui Dumnezeu. Oamenii pot găsi o pace temporară în anumite circumstanțe ale vieții, dar aceasta nu poate sub nici o formă să se compare cu pacea Lui Dumnezeu care vine din El și din trăirea în ascultare de El. Calea Domnului, nu este calea largă a lumii, ci calea îngustă pe care este destul dificil de mers. Dar cât de minunat este pentru noi creștinii să fim conduși de Domnul pe drumul bun și El să fie scutul și tăria noastră! Nimic nu se poate compara cu ghidarea Lui în orice situație prin care trecem și nici cu binecuvântările care decurg din ascultarea de El.
Pe lângă muzică și cântece, toată media seculară (televiziunea, filmele, jocurile și multele forme media de socializare online), pot fi capcane ascunse. Dacă ne hrănim omul interior cu mesajele subliminale ale oricărei forme media menționate anterior, care va fi rezultatul? Cu ce permitem să fim programați? Cum ar putea ceva ce promovează sexul în afara căsătoriei, minciuna, trădarea, înșelăciunea, falsitatea, homosexualitatea, bețiile, limbajul și comportamentul vulgar sau tendențios și chiar fumatul sau dependența de droguri să fie de folos cuiva? Cei care, fără să se gândească, „asimilează” tot ce este imoral, în omul lor interior, nu pot rămâne neafectați.
Jocurile video, în care omuciderile se repetă la infinit, cu tactici tot mai performante, nu promovează dragoste, pace, bucurie și nici stăpânirea de sine pe care o prezintă Scriptura. Multe forme de jocuri (precum și alte forme media), îi conduc în mod subtil pe copiii, tinerii și chiar adulții care le joacă în lumea vrăjitoriei și chiar a promiscuității. Ar trebui să ne întrebăm înainte de a lua o decizie sau de a face o alegere: Cum va afecta acest lucru omul meu interior? Este acest lucru ceva de care Domnul se va bucura împreună cu mine? Ca și creștin sunt templul Duhului Sfânt și Domnul este în mine în tot ce fac. Această alegere mă va ajuta să fiu mai aproape de Domnul sau mă va îndepărta de El?
- 1 Tesaloniceni 5:21-22 Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun. Feriţi-vă de orice se pare rău.
Multe dintre formele media sunt de fapt minciuni. Fără a avea discernământul Duhului Sfânt și fără a căuta să trăim în adevărul Bibliei, putem cădea ușor pradă multitudinii de trucuri subtile și minciuni ale dușmanului. De cele mai multe ori, diavolul nu-și arată adevărata față. Cine l-ar mai crede? De obicei vine pe căi ascunse, care par bune și corecte. „Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.” (2 Corinteni 11:14)
De la început prefăcătoria a fost „punctul lui forte”.
- Geneza 3:1 Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină”?”
Câte din influențele din viața noastră nu au apărut în mod fățarnic, fără să arate adevărul despre ce erau de fapt? Trebuie să ne păzim! Ademenirea cu ceva ce pare plăcut și de dorit, dar care ascunde o capcană periculoasă, este cel mai vechi truc din lume.
Trebuie să ne alegem prietenii cu înțelepciune. De cele mai multe ori nu putem face nimic în legătură cu cine ne sunt colegi la școală sau la servici, dar îi putem alege pe cei care să ne fie prieteni, cu care să ne petrecem timpul și de la care să primim sfaturi. Dacă vrem să fim înțelepți, plăcuți Lui Dumnezeu și fericiți atunci este important să ne înconjurăm cu oameni înțelepți, sfinți, optimiști și fericiți. Dacă luăm decizii pe placul Lui Dumnezeu, suntem întăriți și ceea ce vom asimila, va fi spre binele omului nostru interior, a minții și duhului nostru.
Alegându-L pe Isus Cristos și a fi născuți din nou, este doar începutul unei vieți noi cu Isus! Suntem născuți din nou în duhurile noastre, dar mințile și implicit viețile, noi trebuie să ni le reprogramăm și să îl lăsăm pe Isus să domnească cu adevărat.
- Romani 12:1-2 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
Ar trebui să ne facem timp să studiem serios Biblia pentru a putea filtra tot ceea ce ne apare în cale în fiecare zi, precum și să ne putem re-filtra trecutul. De asemenea este bine să căutăm zilnic, în mod deliberat să petrecem timp cu Domnul, nu doar să-i spunem ce probleme avem în timp ce ne rugăm ci și să ascultăm în tăcere ce are El să ne spună. Astfel ne vom hrăni corect și ne vom întări în omul nostru interior.
Trebuie să alegem cu atenție ce ascultăm, ce vizionăm, ce citim și să eliminăm pe cât posibil orice influențe păgâne și nesănătoase și să le înlocuim cu alegeri curate, benefice care-L slăvesc pe Dumnezeu. Făcând astfel ne vom hrăni în cel mai bun mod posibil omul interior și ca urmare, vom putea avea vieți mult mai fericite și victorioase.
Dacă dorim să fim tot ceea ce vrea Dumnezeu să fim și să vedem împlinite planurile Lui în viețile noastre, trebuie să ne păzim de tot ce întâlnim rău și să luăm decizii înțelepte în ce privește ceea ce asimilăm! De cât de bine vom face acest lucru depinde ceea ce suntem acum și ce vom fi în viitor!
Versete biblice pentru studiu și analiză:
- Romani 12:9-21 Dragostea să fie fără prefăcătorie. Fie-vă groază de rău, şi lipiţi-vă tare de bine. Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia. În sârguinţă, fiţi fără preget. Fiţi plini de râvnă cu duhul. Slujiţi Domnului. Bucuraţi-vă în nădejde. Fiţi răbdători în necaz. Stăruiţi în rugăciune. Ajutaţi pe sfinţi când sunt în nevoie. Fiţi primitori de oaspeţi. Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc: binecuvântaţi, şi nu blestemaţi. Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii. Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi. Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine, înaintea tuturor oamenilor. Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. Preaiubiţilor, nu vă răzbunaţi singuri; ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul. Dimpotrivă: dacă îi este foame vrăjmaşului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea; căci dacă vei face astfel, vei îngrămădi cărbuni aprinşi pe capul lui.” Nu te lăsa biruit de rău, ci biruie răul prin bine.
- Efeseni 6:18 Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii.
- 1 Tesaloniceni 5:16-17 Bucuraţi-vă întotdeauna. Rugaţi-vă neîncetat.
- Filipeni 4:4-6 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.
- 1 Corinteni 15:33 Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”.
- Ioan 8:31-32 Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.”
- 2 Corinteni 10:4-5 Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământeşti, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Cristos.
- 1 Timotei 6:20-21 Timoteie, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, pe nedrept numite astfel, pe care au mărturisit-o unii, şi au rătăcit cu privire la credinţă.
ALTE ARTICOLE DESPRE „DEDICARE ȘI MATURITATE SPIRITUALĂ”:
CINA DOMNULUI ISUS
Să înțelegem libertatea, bucuria și beneficiile pe care le aduce actul împărțășirii cu trupul și sângele Lui Isus.
CUM SĂ-L PĂSTRĂM PE ISUS DOMN PESTE VIAȚA NOASTRĂ
Biblia conține învățăturile cheie pentru a trăi sub domnia Lui Isus și a rămâne lângă El, până la sfârșit.
DE CE NE CERE DOMNUL ISUS SĂ IERTĂM?
Să înțelegem puterea, importanța și beneficiile iertării versus puterea distrugătoare a neiertării.
DE UNDE VINE TĂRIA CREȘTINULUI?
Suntem noi conștienți câtă putere ne pune Dumnezeu la dispoziție și care sunt căile prin care o activăm?
DUMNEZEU NU NE PĂRĂSEȘTE
De noi depinde să rămânem copiii Lui, pentru că nimeni altcineva nu ne poate smulge din mâna Domnului.
DUMNEZEU NU NE PĂRĂSEȘTE - VERSETE BIBLICE
Versete care demonstrează acest adevăr, pentru studiu și meditație.
ÎNNOIREA MINȚII
Ce spune biblia și știința despre creier și minte.
NEPRIHĂNIREA DE SINE - PUTERNICUL NOSTRU DUȘMAN
Fiecare creștin este dator să-și învingă natura firească, zilnic. Dușmanul auto-neprihănirii este foarte perfid și toți ajungem să luptăm contra lui de câte ori ni se pare că suntem foarte sfinți prin eforturile noastre.
PUTEREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU
Ce efecte are Cuvântul Scripturii în viața credinciosului.
RUGĂCIUNEA
De ce este important să ne rugăm și de ce depinde să primim răspunsul dorit?
RUGĂCIUNEA - VERSETE BIBLICE
Versete despre rugăciune și efectele ei, pentru studiu și meditație.
TOATĂ ARMURA LUI DUMNEZEU
Luptă noastră contra diavolului nu poate fi dusă decât dacă avem armura Lui Dumnezeu. Pavel folosește analogia cu armura soldatului roman, ca să înțelegem mai ușor ce ne pune Domnul la dispoziție.
MENIU PRINCIPAL
Copyright © 2014 E. Cockrell, poate fi folosit pentru studiu biblic oriunde, dar nu pentru a fi tipărit sau folosit pentru profit financiar, în integralitatea lui sau partial.