Avem multe de învățat de la cei mai în vârstă. De-a lungul vieții, am căutat de multe ori ajutorul și priceperea celor care aveau mai multă experiență decât mine în studiul Scripturii, precum și în alte domenii. Acest articol, conține câteva elemente cheie, pe care le-am învățat de la alții și vreau să vi le împărtășesc, ca să vă ajute în înțelegerea mai clară a Bibliei, în special în ceea ce privește sincronizarea în timp și profețiile. Vă rog să luați în considerare cele ce urmează.
Este important să realizăm la „ce” face referire Scriptura și care este localizarea evenimentelor în timp, pentru o înțelegere corectă a ceea ce citim.
Cel mai adesea, majoritatea dintre noi, considerăm că lumea diferitelor perioade istorice prezentate în Biblie, era identică cu lumea zilelor noastre. Dar realitatea vremurilor despre care citim în Biblie era total diferită de lumea în care trăim noi azi. Mulți dintre noi, cei care locuim în America de Nord, în Europa sau în alte zone ale globului, chiar dacă știm că Biblia este scrisă de „evrei”, nu înseamnă neapărat că și înțelegem cât de profund „evreiești” sunt scrierile ei. Este important să realizăm că Biblia nu este deloc „occidentală” și că trebuie să studiem cultura, istoria și obiceiurile evreiești, precum și zona geografică a Israelului, ca să începem să înțelegem cu adevărat ce spune Biblia.
Biblia este la fel de valabilă pentru zilele noastre cum a fost în orice perioadă istorică, cu toate că a fost scrisă pe parcursul multor ani și prin intermediul mai multor autori. Scrierea diferitelor cărți ale Bibliei, a început cu aproape 3800 de ani în urmă, ultima carte fiind scrisă în primul secol după Cristos (cu aproximativ 1900 de ani în urmă). Ne ajută mult să nu uităm acest lucru, pentru că compunerea frazelor, exprimarea precum și exemplele din viața de zi cu zi, sunt dependente de perioada istorică în care acestea au fost scrise.
Cărțile Bibliei nu sunt puse în ordine cronologică și uneori nici chiar conținutul lor nu este scris în ordinea evenimentelor.
Nu putem doar să presupunem că totul este scris exact în ordinea desfășurării, fără ca autorul să facă această mențiune. De exemplu, Apostolul Ioan, în cartea Apocalipsa, vorbește despre același subiect, în trei instanțe diferite, intercalând multe alte evenimente între acestea. Dacă totul ar fi fost scris în ordine cronologică, Ioan n-ar fi putut face asta. Un alt exemplu de evenimente prezentate pe frânturi apare în cartea Daniel. Capitolul 8 începe cu relatarea viziunii din apropierea râului Ulai în care au apărut berbecul, țapul și îngerii, dintre care este menționat Gavril. În capitolul 9 îngerul i se arată din nou, continuând viziunea, iar în capitolul 12, îngerii i se arată din nou, ca să-l ajute să înțeleagă viziunea începută în capitolul 8, și acum totul se leagă armonios. Cine studiază Biblia cu seriozitate, trebuie să acorde mare atenție conexiunilor de acest fel, pentru a o putea interpreta corect.
Nu ne putem forma opiniile pe baza unor informații incomplete sau pe ceea ce pare că spune un verset. Trebuie să luăm în considerare „toate” datele și versetele pe fiecare subiect.
Uneori suntem atât de nerăbdători să punem lucrurile „cap la cap”, încât luăm două piese din „puzzle” care de fapt nu sunt corelate deloc, și le forțăm să conlucreze... din acel punct, tot puzzle-ul este deformat și nu mai reflectă adevărul.
Un exemplu clasic pentru afirmația de mai sus este cel al versetelor din Vechiul și Noul Testament, despre „Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică.” În nici unul dintre versete nu este menționat că învierea celor care vor ajunge în iad va avea loc în același timp cu a celor care vor merge în Rai. La începutul vieții de credință, când citeam aceste versete, „am presupus” că va fi o singură înviere și că acest fapt era confirmat de toate aceste versete. Dar după ani de studiu am înțeles că de fapt Răpirea Bisericii (când vor învia cei care au murit în Cristos) și Ziua Judecății, sunt la mare distanță una de cealaltă.
În unele versete, fiecare cuvânt este esențial, pe când în altele, trebuie să intuim ce vor să spună cuvintele luate în ansamblu. Și de unde știm cum să facem diferența? Duhul Sfânt este aici tocmai ca să ne ajute! El i-a condus pe cei care au scris Biblia și tot El ne va lumina duhul ca să înțelegem Cuvântul viu al Lui Dumnezeu.
Pentru studiul Cuvântului Lui Dumnezeu este bine să luați în considerare mai multe versiuni precum și alte instrumente de studiu, cum sunt concordanțe biblice, dicționare biblice și comentarii.
De cele mai multe ori, o versiune a bibliei, este suficientă. Dar atunci când căutăm sensul profund a ceea ce citim, pe un anumit subiect, ne poate fi de foarte mult ajutor să citim și alte traduceri, pentru comparație. Pentru cunoscătorii de limbă engleză, „The Amplified Bible” (Biblia Amplificată) este un excelent ajutor. Biblia traducerea Cornilescu Corectată, este de asemenea o versiune pe care ne putem baza, cu foarte mici excepții, unde Noua Traducere în Limba Română sau Biblia Traducerea Fidelă ne pot ajuta pentru clarificări. Indiferent care traducere vă place cel mai mult, este bine să le aveți și pe celelalte pentru studii mai profunde. De asemenea concordanțele și dicționarele biblice ne ajută să aflăm sensul cuvintelor folosite în limba originală (ebraică pentru Vechiul Testament și greacă pentru Noul Testament), ceea ce poate aduce multă revelație pe orice subiect studiat. Toate acestea le puteți avea în format tipărit sau le puteți accesa gratuit, „online”.
Totdeauna trebuie să analizăm versetele în context și în corelare cu celelalte versete pe același subiect, ca să fim siguri că înțelegem adevărul.
Pe orice temă, trebuie să analizăm toate versetele biblice referitoare la tema respectivă. Versetele care par că nu se leagă cu adevărat cu celelalte, vor trebui analizate mai profund, căutând semnificația cuvintelor din limba originală (ebraică pentru Vechiul testament și greacă pentru Noul Testament), contextul istoric și socio-cultural, s. a. Biblia nu se contrazice niciodată, Toată teologia și doctrina trebuie să fie în acord cu toate versetele pe orice subiect dat, altfel nu este corectă.
Duhul Sfânt este cu toți creștinii născuți din nou, ca să ne învețe și să ne ajute să discernem adevărul. El este ghidul nostru în această viață.
Avem nevoie de înțelepciunea, conducerea și lumina Duhului Sfânt. Majoritatea lecțiilor importante în viață, precum și ce spune cu adevărat Cuvântul scris al Lui Dumnezeu, ne sunt revelate pe măsură ce „creștem” în Cristos. Unele dintre opiniile noastre despre Dumnezeu și despre Scriptură, nu sunt corecte. De noi depinde să descoperim cine este Dumnezeu cu adevărat și ce spune de fapt Cuvântul Său.
Ca să descoperim adevărul, este necesar să înțelegem cărțile bibliei, precum și pe cei care le-au scris.
De exemplu, atât Ioan (cel care a scris Evanghelia după Ioan, epistolele 1, 2 și 3 Ioan precum și Apocalipsa) cât și Daniel (care a scris cartea Daniel), au trăit mult peste nouăzeci de ani, iar unii istorici sugerează chiar că au trecut de 100 de ani. Când au scris ce le revela Duhul Sfânt, au relatat evenimentele în ordinea în care considerau ei că este important și nu neapărat în ordine cronologică. Daniel a scris primele șase capitole ale cărții sale, prin prisma sistemului politic al vremii în care trăia și al cărui slujitor era, coroborat cu ce i-a arătat Dumnezeu despre acesta. În celelalte capitole, Daniel face referire mai mult la visele și viziunile sale despre Israel și Trupul Lui Cristos. Simpla realizare a acestui fapt, m-a ajutat foarte mult în înțelegerea acestei cărți.
Atât Daniel, cât și Ioan tratau cu mare seriozitate și atenție fiecare viziune sau vis pe care îl primeau de la Dumnezeu, cerându-i Domnului să-i conducă în relatarea a ceea ce au primit. Dumnezeu nu le-a clarificat tot ce le-a arătat, așa cum nu ne clarifică nici nouă totul. Trebuie să respectăm nivelul de revelație pe care Domnul ni-l dă, potrivit cu timpul și planurile Sale, indiferent cât de mult ne-am dori să aflăm răspunsurile la întrebările noastre.
Orice prejudecată greșită sau concept fals pot conduce la mari erori. Uneori pornim de la premise greșite.
Cum am putea construi ceva durabil pe o astfel de fundație? Doar pe adevăr putem construi adevăr. Ce este fals, se va clătina și se va dărâma la un moment dat. Deci, până când nu vom înțelege care este ordinea reală a ceea ce citim, nu vom avea o imagine corectă de ansamblu.
Ca exemplu personal, pot să vă spun că de câte ori citeam în Biblie că cineva „a urcat” sau „se urcă” la Ierusalim, înțelegeam că mergeau spre nord. De ce? Pentru că în zona în care locuiesc modul comun de exprimare este acesta: dacă mergem spre nord, spunem că „urcăm”, iar dacă mergem spre sud, spunem că „coborâm” spre o anumită locație. Având acest mod automat de gândire, nu puteam deloc să înțeleg cum putea Isus să „urce la Ierusalim” din Nazaret sau Capernaum. Probabil că cei care locuiesc într-o zonă muntoasă, nu au deloc problema mea. Am înțeles modul de exprimare, numai când am aflat că Ierusalimul este situat la o altitudine de 745m (deasupra nivelului mării), și că toate căile de acces erau „în sus pe munte”.
Să fim atenți la tot ceea ce au „adăugat oamenii” la Biblie.
Inițial, Biblia a fost scrisă cu foarte puține semne de punctuație sau complet fără acestea, pentru că nu se foloseau în acele timpuri. Vechiul Testament, a fost scris în ebraica arhaică, care avea foarte puține litere pentru vocale sau chiar deloc. Numerotarea capitolelor și a versetelor a fost adăugată ulterior. De asemenea, titlurile care descriu conținutul unor secțiuni de versete, au fost adăugate ulterior și nu sunt infailibile. De exemplu, unele dintre acestea spun că versetele care le urmează fac referire la „A Doua Venire a Domnului”, când în realitate fac referire la „Răpire”, și vice-versa. Unele Biblii conțin explicații doctrinare care conțin conceptul „Răpirii pre-tribulaționiste”, ca fiind adevărul absolut. Pentru cartea Daniel, în unele Biblii sunt explicații care presupun că unele dintre profețiile conținute în anumite versete s-au împlinit deja într-un anumit fel. Majoritatea a ceea ce oamenii au adăugat la conținutul original al Bibliei este benefic și valoros, dar fiecare dintre noi trebuie să avem discernământ referitor la tot ce a fost adăugat ulterior și să decidem dacă este demn de încredere sau nu.
Dumnezeu acordă favoare credinciosului care are o inimă smerită și care-L caută sincer pe El și adevărul Cuvântului Lui, pe orice temă.
La un moment dat L-am întrebat pe Domnul: ”Cum se poate ca unii dintre aceşti faimoşi predicatori să predice concepte nebiblice şi chiar erezii...? Par că Te iubesc şi sunt sinceri...” Domnul mi-a răspuns foarte simplu: „Mândria împiedică urechile să audă.” Domnul nu-l poate ajuta pe cel care crede că știe ceva, chiar dacă ceea ce ştie, nu este adevărul. Domnul îi coboară pe cei mândrii şi îi ridică pe cei smeriţi. Adevărul este unul singur, dar până când mândria nu este înlăturată şi persoana nu caută adevărul cu orice preţ, nu-l va putea găsi.
În încheiere, sper că sunteți binecuvântați măcar de unele dintre aceste considerații. Dumnezeu poate face ca adevărul Cuvântului Lui să explodeze minunat în inima însetată de cunoaștere. Unii teologi numesc această explozie de înțelegere, „rhema”. Pentru mine este ca o lumină puternică care pătrunde într-o încăpere întunecată și totul se așează în poziția corectă, îmbinându-se armonios. Biblia spune „căutați și veți găsi”. Am putea adăuga la cuvintele Lui Isus, că fiecare dintre noi „avem ceea ce căutăm”. Să fim flămânzi pentru Cuvântul Lui Dumnezeu și să căutăm adevărul din toată inima, și Dumnezeu nu ne va dezamăgi niciodată!
Este important să realizăm la „ce” face referire Scriptura și care este localizarea evenimentelor în timp, pentru o înțelegere corectă a ceea ce citim.
Cel mai adesea, majoritatea dintre noi, considerăm că lumea diferitelor perioade istorice prezentate în Biblie, era identică cu lumea zilelor noastre. Dar realitatea vremurilor despre care citim în Biblie era total diferită de lumea în care trăim noi azi. Mulți dintre noi, cei care locuim în America de Nord, în Europa sau în alte zone ale globului, chiar dacă știm că Biblia este scrisă de „evrei”, nu înseamnă neapărat că și înțelegem cât de profund „evreiești” sunt scrierile ei. Este important să realizăm că Biblia nu este deloc „occidentală” și că trebuie să studiem cultura, istoria și obiceiurile evreiești, precum și zona geografică a Israelului, ca să începem să înțelegem cu adevărat ce spune Biblia.
Biblia este la fel de valabilă pentru zilele noastre cum a fost în orice perioadă istorică, cu toate că a fost scrisă pe parcursul multor ani și prin intermediul mai multor autori. Scrierea diferitelor cărți ale Bibliei, a început cu aproape 3800 de ani în urmă, ultima carte fiind scrisă în primul secol după Cristos (cu aproximativ 1900 de ani în urmă). Ne ajută mult să nu uităm acest lucru, pentru că compunerea frazelor, exprimarea precum și exemplele din viața de zi cu zi, sunt dependente de perioada istorică în care acestea au fost scrise.
Cărțile Bibliei nu sunt puse în ordine cronologică și uneori nici chiar conținutul lor nu este scris în ordinea evenimentelor.
Nu putem doar să presupunem că totul este scris exact în ordinea desfășurării, fără ca autorul să facă această mențiune. De exemplu, Apostolul Ioan, în cartea Apocalipsa, vorbește despre același subiect, în trei instanțe diferite, intercalând multe alte evenimente între acestea. Dacă totul ar fi fost scris în ordine cronologică, Ioan n-ar fi putut face asta. Un alt exemplu de evenimente prezentate pe frânturi apare în cartea Daniel. Capitolul 8 începe cu relatarea viziunii din apropierea râului Ulai în care au apărut berbecul, țapul și îngerii, dintre care este menționat Gavril. În capitolul 9 îngerul i se arată din nou, continuând viziunea, iar în capitolul 12, îngerii i se arată din nou, ca să-l ajute să înțeleagă viziunea începută în capitolul 8, și acum totul se leagă armonios. Cine studiază Biblia cu seriozitate, trebuie să acorde mare atenție conexiunilor de acest fel, pentru a o putea interpreta corect.
Nu ne putem forma opiniile pe baza unor informații incomplete sau pe ceea ce pare că spune un verset. Trebuie să luăm în considerare „toate” datele și versetele pe fiecare subiect.
Uneori suntem atât de nerăbdători să punem lucrurile „cap la cap”, încât luăm două piese din „puzzle” care de fapt nu sunt corelate deloc, și le forțăm să conlucreze... din acel punct, tot puzzle-ul este deformat și nu mai reflectă adevărul.
Un exemplu clasic pentru afirmația de mai sus este cel al versetelor din Vechiul și Noul Testament, despre „Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică.” În nici unul dintre versete nu este menționat că învierea celor care vor ajunge în iad va avea loc în același timp cu a celor care vor merge în Rai. La începutul vieții de credință, când citeam aceste versete, „am presupus” că va fi o singură înviere și că acest fapt era confirmat de toate aceste versete. Dar după ani de studiu am înțeles că de fapt Răpirea Bisericii (când vor învia cei care au murit în Cristos) și Ziua Judecății, sunt la mare distanță una de cealaltă.
În unele versete, fiecare cuvânt este esențial, pe când în altele, trebuie să intuim ce vor să spună cuvintele luate în ansamblu. Și de unde știm cum să facem diferența? Duhul Sfânt este aici tocmai ca să ne ajute! El i-a condus pe cei care au scris Biblia și tot El ne va lumina duhul ca să înțelegem Cuvântul viu al Lui Dumnezeu.
Pentru studiul Cuvântului Lui Dumnezeu este bine să luați în considerare mai multe versiuni precum și alte instrumente de studiu, cum sunt concordanțe biblice, dicționare biblice și comentarii.
De cele mai multe ori, o versiune a bibliei, este suficientă. Dar atunci când căutăm sensul profund a ceea ce citim, pe un anumit subiect, ne poate fi de foarte mult ajutor să citim și alte traduceri, pentru comparație. Pentru cunoscătorii de limbă engleză, „The Amplified Bible” (Biblia Amplificată) este un excelent ajutor. Biblia traducerea Cornilescu Corectată, este de asemenea o versiune pe care ne putem baza, cu foarte mici excepții, unde Noua Traducere în Limba Română sau Biblia Traducerea Fidelă ne pot ajuta pentru clarificări. Indiferent care traducere vă place cel mai mult, este bine să le aveți și pe celelalte pentru studii mai profunde. De asemenea concordanțele și dicționarele biblice ne ajută să aflăm sensul cuvintelor folosite în limba originală (ebraică pentru Vechiul Testament și greacă pentru Noul Testament), ceea ce poate aduce multă revelație pe orice subiect studiat. Toate acestea le puteți avea în format tipărit sau le puteți accesa gratuit, „online”.
Totdeauna trebuie să analizăm versetele în context și în corelare cu celelalte versete pe același subiect, ca să fim siguri că înțelegem adevărul.
Pe orice temă, trebuie să analizăm toate versetele biblice referitoare la tema respectivă. Versetele care par că nu se leagă cu adevărat cu celelalte, vor trebui analizate mai profund, căutând semnificația cuvintelor din limba originală (ebraică pentru Vechiul testament și greacă pentru Noul Testament), contextul istoric și socio-cultural, s. a. Biblia nu se contrazice niciodată, Toată teologia și doctrina trebuie să fie în acord cu toate versetele pe orice subiect dat, altfel nu este corectă.
Duhul Sfânt este cu toți creștinii născuți din nou, ca să ne învețe și să ne ajute să discernem adevărul. El este ghidul nostru în această viață.
Avem nevoie de înțelepciunea, conducerea și lumina Duhului Sfânt. Majoritatea lecțiilor importante în viață, precum și ce spune cu adevărat Cuvântul scris al Lui Dumnezeu, ne sunt revelate pe măsură ce „creștem” în Cristos. Unele dintre opiniile noastre despre Dumnezeu și despre Scriptură, nu sunt corecte. De noi depinde să descoperim cine este Dumnezeu cu adevărat și ce spune de fapt Cuvântul Său.
Ca să descoperim adevărul, este necesar să înțelegem cărțile bibliei, precum și pe cei care le-au scris.
De exemplu, atât Ioan (cel care a scris Evanghelia după Ioan, epistolele 1, 2 și 3 Ioan precum și Apocalipsa) cât și Daniel (care a scris cartea Daniel), au trăit mult peste nouăzeci de ani, iar unii istorici sugerează chiar că au trecut de 100 de ani. Când au scris ce le revela Duhul Sfânt, au relatat evenimentele în ordinea în care considerau ei că este important și nu neapărat în ordine cronologică. Daniel a scris primele șase capitole ale cărții sale, prin prisma sistemului politic al vremii în care trăia și al cărui slujitor era, coroborat cu ce i-a arătat Dumnezeu despre acesta. În celelalte capitole, Daniel face referire mai mult la visele și viziunile sale despre Israel și Trupul Lui Cristos. Simpla realizare a acestui fapt, m-a ajutat foarte mult în înțelegerea acestei cărți.
Atât Daniel, cât și Ioan tratau cu mare seriozitate și atenție fiecare viziune sau vis pe care îl primeau de la Dumnezeu, cerându-i Domnului să-i conducă în relatarea a ceea ce au primit. Dumnezeu nu le-a clarificat tot ce le-a arătat, așa cum nu ne clarifică nici nouă totul. Trebuie să respectăm nivelul de revelație pe care Domnul ni-l dă, potrivit cu timpul și planurile Sale, indiferent cât de mult ne-am dori să aflăm răspunsurile la întrebările noastre.
Orice prejudecată greșită sau concept fals pot conduce la mari erori. Uneori pornim de la premise greșite.
Cum am putea construi ceva durabil pe o astfel de fundație? Doar pe adevăr putem construi adevăr. Ce este fals, se va clătina și se va dărâma la un moment dat. Deci, până când nu vom înțelege care este ordinea reală a ceea ce citim, nu vom avea o imagine corectă de ansamblu.
Ca exemplu personal, pot să vă spun că de câte ori citeam în Biblie că cineva „a urcat” sau „se urcă” la Ierusalim, înțelegeam că mergeau spre nord. De ce? Pentru că în zona în care locuiesc modul comun de exprimare este acesta: dacă mergem spre nord, spunem că „urcăm”, iar dacă mergem spre sud, spunem că „coborâm” spre o anumită locație. Având acest mod automat de gândire, nu puteam deloc să înțeleg cum putea Isus să „urce la Ierusalim” din Nazaret sau Capernaum. Probabil că cei care locuiesc într-o zonă muntoasă, nu au deloc problema mea. Am înțeles modul de exprimare, numai când am aflat că Ierusalimul este situat la o altitudine de 745m (deasupra nivelului mării), și că toate căile de acces erau „în sus pe munte”.
Să fim atenți la tot ceea ce au „adăugat oamenii” la Biblie.
Inițial, Biblia a fost scrisă cu foarte puține semne de punctuație sau complet fără acestea, pentru că nu se foloseau în acele timpuri. Vechiul Testament, a fost scris în ebraica arhaică, care avea foarte puține litere pentru vocale sau chiar deloc. Numerotarea capitolelor și a versetelor a fost adăugată ulterior. De asemenea, titlurile care descriu conținutul unor secțiuni de versete, au fost adăugate ulterior și nu sunt infailibile. De exemplu, unele dintre acestea spun că versetele care le urmează fac referire la „A Doua Venire a Domnului”, când în realitate fac referire la „Răpire”, și vice-versa. Unele Biblii conțin explicații doctrinare care conțin conceptul „Răpirii pre-tribulaționiste”, ca fiind adevărul absolut. Pentru cartea Daniel, în unele Biblii sunt explicații care presupun că unele dintre profețiile conținute în anumite versete s-au împlinit deja într-un anumit fel. Majoritatea a ceea ce oamenii au adăugat la conținutul original al Bibliei este benefic și valoros, dar fiecare dintre noi trebuie să avem discernământ referitor la tot ce a fost adăugat ulterior și să decidem dacă este demn de încredere sau nu.
Dumnezeu acordă favoare credinciosului care are o inimă smerită și care-L caută sincer pe El și adevărul Cuvântului Lui, pe orice temă.
La un moment dat L-am întrebat pe Domnul: ”Cum se poate ca unii dintre aceşti faimoşi predicatori să predice concepte nebiblice şi chiar erezii...? Par că Te iubesc şi sunt sinceri...” Domnul mi-a răspuns foarte simplu: „Mândria împiedică urechile să audă.” Domnul nu-l poate ajuta pe cel care crede că știe ceva, chiar dacă ceea ce ştie, nu este adevărul. Domnul îi coboară pe cei mândrii şi îi ridică pe cei smeriţi. Adevărul este unul singur, dar până când mândria nu este înlăturată şi persoana nu caută adevărul cu orice preţ, nu-l va putea găsi.
În încheiere, sper că sunteți binecuvântați măcar de unele dintre aceste considerații. Dumnezeu poate face ca adevărul Cuvântului Lui să explodeze minunat în inima însetată de cunoaștere. Unii teologi numesc această explozie de înțelegere, „rhema”. Pentru mine este ca o lumină puternică care pătrunde într-o încăpere întunecată și totul se așează în poziția corectă, îmbinându-se armonios. Biblia spune „căutați și veți găsi”. Am putea adăuga la cuvintele Lui Isus, că fiecare dintre noi „avem ceea ce căutăm”. Să fim flămânzi pentru Cuvântul Lui Dumnezeu și să căutăm adevărul din toată inima, și Dumnezeu nu ne va dezamăgi niciodată!
ARTICOL CORELAT:
CÂTEVA COMPONENTE CHEIE ALE CĂRȚII APOCALIPSA
O privire de ansamblu care cuprinde principalele subiecte prezentate în cartea Apocalipsa.
ALTE „ARTICOLE DESPRE RĂPIRE ÎN GENERAL”:
APOSTAZIA - MAREA LEPĂDARE DE CREDINȚĂ
Profețiile biblice arată că mulți creștini vor renunța la Isus în evenimentele zilelor din urmă.
CUM S-A ÎNTÂMPLAT ȘI ÎN ZILELE LUI NOE
Ce spune Biblia despre starea de păcat a omenirii din vremea lui Noe în corelare cu vremea sfârșitului.
DOI CAI ALBI, DOI CĂLĂREȚI DIFERIȚI LA MOMENTE DIFERITE
Isus este călărețul calului alb la Armaghedon, iar călărețul calului alb la prima pecete este Anticristul, Falsul Mesia.
ISUS VA REVENI CA UN HOȚ NOAPTEA
Ce vrea să spună acest „idiom” evreiesc, ce spune Biblia despre apariția Lui Isus.
ÎNTR-O CLIPEALĂ DIN OCHI
Ce spune de fapt acest verset nu se referă la durata evenimentului răpirii ci la cât de neașteptat va fii. Alte dovezi biblice în acest sens.
O IMAGINE DE ANSAMBLU
Analizând imaginea de ansamblu a ceea ce va urma să se întâmple în vremurile din urmă, ne putem dezvolta starea de spirit și atitudinea corecte, care ne vor ajuta să trecem cu bine prin acele timpuri grele, dacă vom mai fi aici când vor avea loc.
OBICEIURILE DE NUNTĂ EVREIASCĂ DIN VECHIME & ISUS CRISTOS ȘI MIREASA LUI BISERICA
Articol despre corelarea distinctă a etapelor nunții evreiești cu Răpirea bisericii.
ORICE OCHI ÎL VA VEDEA
Când Isus se va arăta pe nori, va fi un eveniment global, vizibil pentru oricine.
ORICE GENUNCHI SE VA PLECA
Dumnezeu Tatăl va face ca Fiul Său să primească respectul și onoarea cuvenită din partea fiecărui om.
SE POATE CA RĂPIREA SĂ AIBĂ LOC AZI?
Ce evenimente profețite mai trebuie să aibă loc înaintea bisericii al Cer.
„ȘANSA MÂNTUIRII”- NU VA DURA VEȘNIC
După evenimentul răpirii, Duhul Sfânt va pleca cu sfinții și va urma doar mânia Lui Dumnezeu;
nimeni nu va mai putea să se întoarcă la Cristos.
ULTIMA TRÂMBIȚĂ
Sunt mai multe trâmbițe menționate în Biblie. Care este cea care va suna la Răpire?
ULTIMELE DOUĂ MARI BĂTĂLII
Armaghedon și bătălia de la sfârșitul domniei de 1000 de ani.
ARTICOLE DESPRE RĂPIRE
ARTICOLE EDIFICATOARE
Copyright © 2014 E. Cockrell, traducere Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.